📊📈 DAB – Data Project Challenge 2021 🏆

Zajímá vás obsah závěrečných projektů historicky prvního ročníku profesního magisterského programu FIS VŠE – Data a analytika pro business powered by KPMG Czech Republic, které nám studenti v červnu představili?

Již brzy vám podrobně představíme TOP 5 finálových projektů. Těšíte se? Tak se zatím podívejte na kompletní přehled:

01 Judy – The Call Inspector – Tým představil chatbota, který pomáhá analyzovat telefonáty na call centrum. Hodnotí je podle toho, jak se zaměstnanci drží předepsaného scénáře, kvality hovoru a následně hovory s nejmenším skóre předá manažerovi na posouzení.

02 Data literacy assessment – Projekt se zabýval měřením datové gramotnosti pomocí webové aplikace. Po vyplnění respondent dostane výsledky s doporučeními pro zlepšení a následným certifikátem k doložení znalostí.

03 Signalligence – Data anomaly detection – Projekt rozpoznává anomálie a dokáže zákazníkovi doporučit budoucí vývoj. Aplikace sbírá jednotlivé signály a odchylky od běžného chování, které skládá dohromady a upozorní zákazníka, aby se připravil na možnou změnu chování.

04 VŠE Dotazníky – Analysis of student satisfaction questionnaires – Na VŠE každoročně probíhají ankety hodnocení předmětů, bohužel je stále zpracovávají zaměstnanci ručně pomocí excelů. Tento projekt jim umožní vše zpracovat automatizovaně a zároveň získat přehledy a analýzy nad získanými daty.

05 Mental health analysis – Šetření, které se snažilo zjistit, jaký dopad na mentální zdraví občanů několika zemí měla pandemie koronaviru. Data vycházela z prodejů jednotlivých léků. Díky projektu vznikly veřejně přístupné dashboardy, které mohou sloužit například doktorům, vládním institucím nebo široké veřejnosti.

06 Rudohor brewery reporting – V rámci projektu byl vyvinut unikátní nástroj pro reporting vnitřních toků v malém pivovaru Rudohor, který díky skvělé spolupráci nakonec i zajištoval občerstvení na finální prezentaci projektů.

07 Renego – Real estate negotiations tool – Tým Renego přináší na trh jedinečnou BI aplikaci, která pomáhá stanovit cenu realit v daném čase na základě dat, a dokonce i předpovědět budoucí vývoj ceny. Řešení je navrženo především pro společnost S&W reality.

08 BI4C – Medium sized company reporting – Projekt se zaměřil na firmy, které mají problém s udržením přehledu se současným trhem (například s nezaplacenými fakturami) a pomohl jim vytvořit přehledný reportingový systém, díky kterému se nestane, že by někdo našel 4 měsíce nezaplacenou fakturu, kterou už mu nikdo nezaplatí.

09 RealQuik – Track potentially interesting real-estate listings – Tým se zaměřil na trh realit, který je v dnešní době nepřehledný a poskytuje spoustu různých vyhledávačů. Proto přišli s řešením, které scrapuje weby za nás a upozorní e-mailem na aktuální nejvýhodnější nabídky v dané lokalitě.

10 Tagging & anomaly detection in product data – Díky projektu má nyní společnost Rohlík.cz nasazeno řešení pro lepší tagování produktů a hledání anomálií ve svých produktech. Největším přínosem je optimalizace papírových tašek dovezených k nákupu, z čehož plyne i optimalizace skladu. Zároveň mohou díky tagování zákazníci vyhledávat efektivněji.

11 PD Labs – Parkinson disease subtypes classification – Cílem projektu bylo vytvořit podpůrný nástroj pro diagnostiku a léčbu Parkinsonovy choroby. Nástroj zařadí pacienta do příslušného subtypu choroby na základě nemotorických symptomů.

Semifinálová vystoupení padesáti studentů hodnotilo dvanáct porotců z řad partnerů a lektorů programu.

Hlavní porota v čele s Otou Novotným z VŠE, Davidem Slánským z KPMG, Petrem Faberou z ČSOB spolu s profesorem Ikhlaqem Sidhuem z University of California, Berkeley, která je partnerskou univerzitou FIS VŠE, vybrala jako vítěze projekt RealQuik, za kterým stojí Dominik Hartinger, Matěj Čermák, Michal Dupkala, Jáchym Dvořák a Pavel Ovčička.
Vítězný tým si odnesl hlavní cenu 30 000 Kč! 💰 Gratulujeme!